dinsdag 18 februari 2014

Top 10 misleinde producten


Dat ik gezond eten belangrijk vind, zal je vast niet ontkomen zijn. Het liefst eet ik biologisch en ik check altijd de ingrediënten. Dat dit niet voor niks is, wordt maar weer eens bevestigd in het artikel van het Tros programma Radar.  Hierin worden de 10 meest misleidende producten op een rijtje gezet. Benieuwd welke producten dit zijn? Lees snel verder!


Er zijn genoeg producten in de supermarkt te koop met gezonde slogans op de verpakking. 'Minder vet', 'Geen suiker', '0% vet', 46% fruit' en ga zo maar door. Het wordt als gezond verkocht, maar eigenlijk is het helemaal niet zo gezond. De meest misleidende producten deel ik graag met jullie, want als je gezond eet wil je ook echt gezond voedsel eten. Anders pakken we liever een stuk chocola toch?!

1. Hero Fruit&Co Multifruit
Op deze fles vruchtensap staat een prachtige tekst op het etiket: ‘Van de zon wordt iedereen vrolijk. Daarom proef je iedere dag volop zon in Hero Fruit&Co, Een heerlijke koelverse fruitdrank die iets extra’s doet voor je weerstand. Fruit&Co is een bron van Vezels.’ Omdat het uit de koelkast komt denk je dat je vers geperste sappen met fruitvezels in je mond hebt, maar in werkelijkheid drink je sap uit concentraat met een toegevoegde vezel die ‘polydextrose’ heet.  Polydextrose is een synthetisch polymeer op basis van dextrose (suiker). Jammie!

2. Coolbest Mango Dream
Coolbest is best lekker op zijn tijd. Vooral de aardbei/mango versie vind ik erg lekker, maar helaas is deze vruchtensap ook niet zo gezond als we denken. Vooral de smaak Mango dream is misleidend. Ook dit pak vruchtensap wordt verkocht vanuit het koelvak, waardoor je denkt dat het versgeperst is.  De verpakking lijkt veelbelovend. ‘At Coolbest we’re always on a quest to find the best mangoes to squeeze our Mango Dream.’ Ook staan er op de verpakking staan prachtige foto’s van die zoektocht naar de sappigste mango’s. Helaas is hier niks van waar. Ongeveer 60 procent is sap-uit-concentraat, de rest is water en suiker. Er zit zelfs maar 10 procent mango in het hele pak!! Goed lezen dus, daar in de koeling.  

3. Quaker Cruesli Balans Appel Peer
 Quacker bedacht voor zijn ‘Balans’ lijn, speciale pakken die smaller zijn dan de normale pakken ontbijtgranen. Een slimme zet. Op de verpakking is te lezen: ‘Balans, luchtig en verantwoord, bevat ten minste 70% minder vet, start je dag goed met Cruesli Balans, je kiest dan bewust voor een lekker, luchtig en compleet ontbijt'. Gezond ontbijt zou je dus denken, maar hier is niks van waar. 25% van de inhoud bestaat uit suiker. Het lichaam zet dit suiker om in vet als je er niet direct iets mee doet. Gewone muesli bevat veel minder suiker en is dus ook veel beter voor de lijn!

Foodlog.nl
4. Becel pro-activ
Ik heb niks met margarine, het is smakeloos en ziet er raar uit. Maar er zijn genoeg mensen die het eten om hun cholesterol te verlagen. Er staat namelijk op “Verlaagt actief cholesterol, wetenschappelijk bewezen, aanbevolen door de Hartstichting, Becel pro-activ is een product met 35% vet, met toegevoegde planensterolen. Al vanaf het gebruik van twee porties Becel pro-activ per dag kan het slechte (LDL-) cholesterol worden verlaagd.” Ook staan er logos op met de tekst ‘Gezondere keuze binnen deze productgroep’ en het logo van de Hartstichting met de tekst: ‘Aanbevolen door de Hartstichting.’ Maar als je goed leest staat er op de zijkant in hele kleine lettertjes dat deze margarine uitsluitend bedoeld is voor mensen die hun cholesterolgehalte willen verlagen en dat gebruikers van cholesterolverlagende medicijnen, de margarine bovendien pas na overleg met hun arts kunnen gebruiken. Ook zitten in de margarine transvetten (<1%), emulgatoren, aroma’s en kleurstoffen. Van transvetten is aangetoond dat ze erg ongezond zijn, en geen enkel lichaam heeft emulgatoren, aroma’s en kleurstoffen nodig.  Niet zomaar op je boterham smeren dus!

5. Danone Actimel
Het kleine schattige flesje dat helpt het immuunsysteem van je darmen te versterken. Op de verpakking worden de reclames benadrukt: ‘Ondersteunt het immuunsysteem. Het kleine flesje waar veel in zit. Actimel heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Aan Actimel is de exclusieve L. Caseï Danone toegevoegd. Daarnaast voegen we vitamine B6 en D toe die je immuunsysteem ondersteunen.’ Een Danone-bacterie? Inderdaad, in het flesje zit maar één type bacterie. Dat terwijl een darmflora uit tientallen verschillende soorten en stammen bestaat en het dus maar de vraag is of het helpt als een enkele bacteriefamilie wordt versterkt.

De werking van dit soort bacteriedrankjes is niet wetenschappelijk bewezen. Danone mag daarom niet langer op de verpakking zetten dat die bacteriën je immuunsysteem zouden ondersteunen. Maar die claim mogen fabrikanten nog wel op hun verpakking zetten als ze bijvoorbeeld vitamine B6, vitamine D of calcium toevoegen aan hun product. Danone koos voor het toevoegen van vitaminen B6 en D. Naast vitaminen voegde Danone ook veel suiker toe aan het drankje. Of de flesjes echt zo gezond zijn valt dus te betwijfelen. 
 
6. Natrena Stevia
Stevia, een zoetstof dat sinds vorig jaar hot is. Het zou zogenaamd gezonder moeten zijn maar hier is helemaal niks van waar. Eind vorig jaar won Natrena met deze pot zoetstof de foodwatch ‘Gouden Windei’ award, een prijs voor het meest misleidende product. De stevia bestaat namelijk voor slechts 3% uit echte stevia. De overige  97% procent is maltodextrine: een goedkoop vulmiddel dat ook wel bekend staat als de stofvorm van moutstroop. Het heeft dus wel degelijk effect op je bloedspiegel. Bovendien is de pot behoorlijk duur voor zoveel goedkope vulling. 

7. Waldkorn brood
'The original. Op zoek naar de herkomst.’ staat op de verpakking van dit mooie donkere pitjesbrood. Donkerbruin brood is gezonder dan wit brood is ons altijd geleerd. Maar helaas gaat dat niet altijd op.
Het eerste ingrediënt van dit brood is tarwebloem. Dat is het basis ingrediënt van wit brood. De bruine kleur is gewoon nep en komt door de toevoeging van verbande mout of moutstroop.  Verder zitten er sojastukjes, suiker, glucosestroop en emulgator in. Donkerder is dus niet altijd beter.  

8. Peijnenburg ontbijtkoekrepen
Soms eet ik wel eens een plak ontbijtkoek als tussendoortje. Lekker & vullend. Nu staat er op de verpakking: “Minder dan 2% vet. MAG ELKE DAG. Bron van vezels. Sinds 1883 no. 1 van Nederland. Eet jij voldoende vezels? Het nieuwe eten, een initiatief van het Voedingscentrum. Voor meer informatie, kijk op www.voedingscentrum.nl”.  Sowieso heb ik over het voedingscentrum nooit echt goed dingen gehoord, maar dat is een ander verhaal. In deze bruine koek zit ruim 40% suiker en maar 3% voedingsvezels! Helemaal niet gezond en ook niet voor elke dag.
 
9. Slagerij Zandvliet ‘Ambachtelijke slagerskwaliteit grillworst’
‘Origineel gegrild, Slagerij Zandvliet sinds 1929, ambachtelijke slagerskwaliteit, glutenvrij.’ Dat klinkt als lekkere ouderwetse worst. Maar als je de ingrediëntenlijst bekijkt zitten er vooral E-nummers in en toegevoegde aroma’s, kleurstoffen, anti-oxidanten en conserveermiddelen. Super ouderwets en ambachtelijk dus. Het woord ‘ambachtelijk’ is niet beschermd. Iedereen mag het dus op zijn product zetten.  Dikke onzin dus.

10. Kellogg’s Special K, Biscuit Moments Aardbei
Keloggs gebruikt altijd mooie slanke dames in hun reclames. &ook op deze verpakking staat de mooie vrouw weer met bovendien foto’s van haar agenda. Tussen yogales en een feestje heeft zij nog tijd voor een ‘Special K moment.’ In één koekje zitten 49 kilocalorieën, maar ze zitten per twee verpakt. Om even te vergelijken in één Bastognekoekje zitten 50 kilocalorieën met ook nog minder ingrediënten. Dus 2x49 kilocalorieën en een waslijst aan ingrediënten, geef mij maar een Bastognekoekje.

Bronnen: Tros Radar & Foodwatch
 

6 opmerkingen:

 1. Ik gebruik al jaren Stevia, maar nooit echt bewust naar de ingrediënten gekeken.. echt belachelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je gelooft er zo in dat het klopt wat ze zeggen, maar etiketten checken loont dus!

   Verwijderen
 2. ik koop liever gewoon fruit en dan maak ik thuis zelf een smoothie. Dat vind ik veel fijner en leuker. Wanneer ik zin heb om te eten, pak ik gewoon een stuk fruit en wanneer ik dorst heb, maak ik een smoothie. je naam en achternaam is prachtig trouwens. wauw!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies! Dat is veel lekkerder:) Dankjewel, wat lief dat je dat zegt!

   Verwijderen
 3. Wat een goed artikel om te lezen! Ik let de laatste tijd ook steeds meer op etiketten, je wil niet weten waar ze allemaal suiker in stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is altijd goed om er weer even aan herinnert te worden, vaak weet je het wel maar is het toch altijd erger dan je dacht!

   Verwijderen